maanantaina, joulukuuta 11, 2006

joitain Elizabeth-huomioita

Oho, äsken tämä haamupäivittyi, ei kivaa. Minun on jo pitkän pitänyt blogata Elizabeth Costello -tapaamisesta, mutta en edelleenkään ole aikaansaanut. Elizabethin teemat tuntuvat niin laajoilta, että niihin pitäisi paneutua jollakin arkipäivän ylittävällä energialla ja hartaudella.

Kaikki alateemat sinänsä olivat kiinnostavia ja pohdiskelun arvoisia, mutta Elizabeth itse oli hyvin persoonallinen ja helppo samaistuttava. Hyvyyteen, totuuteen ja kauneuteen tähtäävät yksilöt ovat yhteisöissään usein vaikeassa asemassa, samoin Elizabeth, jolle ei oikean elämän ihmisistä löydy yhtään keskustelukumppania. Hänen poikansa John tuntee syvää häpeää kuunnellessaan hänen teräviä ja kirkkaita luentojaan eikä hänen sisarensa Blanchekaan, Jeesuksen morsian ja Marianhillin nunna, kykene ottamaan vastaan häneltä mitään.

Kirjan jälkikirjoituksena on Lady Elizabeth Chandosin kirje Francis Baconille, puhtaalle ja kirkkaalle järjelle, jolta Elizabeth pyytää pelastusta itselleen ja kuolleelle miehelleen ja joka olisi varmaan ainoa ihminen, jonka kanssa Elizabeth todella voisi kokea jotain yhteistä. Veloena sanoo, että Elizabeth on eräs harvoista fiktiivisistä henkilöistä, joihin todella voi samaistua. Veloena on kyllä suuri sielu itsekin.

Huolimatta pyrkimyksestään ymmärtää ja muuttaa maailmaa, on Elizabeth silti niin inhimillinen, vastaa toisten ihmisten tarpeisiin ja uskaltaa tiedostaa omat halunsa sekä rajoituksensa. Ainakin minä haluan vanhana tulla niin Elizabethiksi.

Tulevana torstaina on Salka Valka, nähdään silloin!

Ei kommentteja: