torstaina, joulukuuta 14, 2006

Salka Valka


Tänään on Salka Valka -päivä. Tämä on hurja kertomus pienen yhteisön elämästä eristäytyneellä saarella. Meri rajoittaa tietoa maailmasta ja yhteisön sisäiset asiat tulevat kohtuuttoman merkityksellisiksi, kun muita asioita ei ole.

Salka Valka on tietenkin kertomus motivaatiosta, ymmärryksestä, moraalista, halusta ja toiveista, mutta niitä kaikkia rajaa meri ja kalansaaliit. Kaikki ihmissuhdekuviot Salka Valkassa ovat niin kieroja, että niitä ajatellessa tulee pahoinvoivaksi. Tämä saari ei ole kovin paljon mukavampi kuin esimerkiksi Kärpästen herrassakaan, vaikka yhteisö onkin järjestäytyneempi ja stabiilimpi.

On hurjaa seurata esimerkiksi sitä, miten nuoren naisen kuva omasta ruumiillisuudestaan rakentuu saatavilla olevan tiedon, äitinsä esimerkin ja yhteisöltä saamansa palautteen perusteella. Joiltain osin tämä taas muistuttaa Zolan Germinalia, sitä, miten ihmiset elävät jatkuvaa eloonjäämistaistelua ja miten varaa moraaliin tai välittämiseen ei juuri ole.

Synkistä asetelmista huolimatta Salka Valka ei ole kovin raskas lukukokemus, kuten esimerkiksi juuri Germinal, jonka muistan paikoitellen aivan hyytävänä.

Ei kommentteja: